Your search results

Lovas Világjátékok a szomszédos országban

Írta: reka on 2017-02-26
| 0

A szlovákiai Somorja nagy eséllyel pályázhat a 2022-es Lovas Világjátékok rendezésére, mivel Kentucky a napokban hivatalosan is visszalépett a lehetőségtől.

 

2016 decemberében jelentette be a Nemzetközi Lovasszövetség (FEI), hogy két város pályáz a 2022-es Lovas Világjátékok rendezésére: Lexington (Kentucky) és a szlovákiai Somorja. A FEI elnöke, Ingmar de Vos elmondta, hogy nagyon örülnek, amiért két ilyen város páláyzott a rendezvény helyszínéül, hiszen mindkét város rendelkezik a szükséges infrastruktúrával, ami egy ilyen nagyszabású eseményhez elengedhetetlen.

Az egyesült államokbeli Kentucky Horse Park azonban néhány napja hivatalosan is visszalépett az esemény rendezésétől. A lovas park vezetése azt nyilatkozta, hogy a 2022-es Lovas Világjátékok szervezése sajnos gazdaságilag nem megvalósítható, illetve nem áll összhangban a park hosszú távú terveivel.

A döntés érdekessége, hogy a lovas park 2010-ben már otthont adott a Lovas Világjátékoknak, első nem-európai helyszínként. A rendezvényre további 50 államból és 63 országból érkeztek látogatók és 201,5 millió dollárral járult hozzá Kentucky gazdaságához. A rendezvény azonban 1,3 millió dolláros veszteséget hozott, annak ellenére, hogy a rendezvény nagyon népszerű volt, a főszponzor is 3 millió dollárral támogatta az eseményt és még kölcsönhöz is jutottak a szervezők.

A Kentucky Horse Park középpontjában egyébként igen fontos helyet kapnak a lovak és a lovas rendezvények egyaránt. Itt található a világ egyik legnagyobb lovas múzeuma is.

Az viszont nem vitás, hogy a Világjátékok megrendezése igen költséges, emiatt a 2018-as helyszín, Bromont is visszalépni kényszerült, így a beugró, a Tryon International Equestrian Center lesz a rendezvény helyszíne Észak-Karolinában.

A 2018-as Világjátékok szervezésére a Magyar Lovas Szövetség is pályázott, majd később, újabb visszalépést történt. Lázár Vilmos arra hivatkozott, hogy Ausztriával együtt már ketten versengtek volna azonos régióból a szervezési jogkért, és az osztrák nemzet esélyeit szerette volna növelni.

A visszalépés miatt még kérdéses, hogy a FEI újra kiírja-e a pályázatot, azonban a somorjai helyszín már egyszer helyt állt a 2016-os Longines FEI Távlovagló Világbajnokságon. A végső döntésre azonban még 2017 novemberéig várnunk kell.

 

http://www.eurodressage.com

 

  • Legfrissebb cikkek