Your search results

Ausztrália legveszélyesebb állata a ló

Írta: reka on 2017-02-16
| 0

Ausztrália igazán különleges és egzotikus ország, ahol igen veszélyes vadállatok élnek: pókok, kígyók, krokodilok, sőt még a cápák is igen közel merészkednek a partokhoz. Mégsem ezek az ijesztő állatok okozzák a legtöbb halálesetet a kontinensen, hanem…

 

A lovak! Az elvetemült patások ugyanis 74 esetben okozták emberek halálát, ezzel megelőzve minden más állatot a sorban. Őket meglepő módon a tehenek és a kutyák követik a listán. De azért érdemes körülnézni a világ más tájain is, ne induljunk ki rögtön Ausztráliából.

2014-ből származik az a statisztikai adat, amelyet még Bill Gates is tett közzé a Twitter-csatornáján. Az adatok több forrásból származtak, mint például az Egészségügyi Világszervezettől (WHO), vagy az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adataiból és több más tudományos kutatásból.

A kutatás alapján a bolygó egyik legnagyobb és legveszélyesebb gyilkosai a moszkitók, igaz, esetükben nem saját méreganyag, de még csak nem is allergia a veszély forrása, hanem az általuk terjesztett betegségek. A kígyók itt már feljebb vannak a listán, valószínűleg az olyan, sűrűn lakott területek miatt, mint például India, ahol szinte hétköznapi dolognak számít, ha valaki összetalálkozik egy kobrával. Ami igen nagy érdekesség, hogy az adatok szerint 2014-ben világszerte tízezer ember halálát okozták a csigák. A pontosság kedvéért valójában a csigaláz vagy Katayama-láz volt a halál kiváltója, amely fertőzött csigákról leváló paraziták által terjed.

A Melbourne-i Egyetem is meghökkentő adatokat közölt a 2000 és 2013 között történt halálos állattámadásokat illetően. A kórházak jegyzőkönyvei alapján készített kutatásból kiderül, hogy bár talán Ausztráliában élnek a világ legveszedelmesebb állatai, mint a már említett pókok és kígyók, mégsem ők felelősek a legtöbb halálesetért, hanem meglepő módon a lovak.

Míg a lovak a felmért 13 év alatt 74 emberi életet oltottak ki, a méhek, és a többi olyan rovar, mely csíp, 27 ausztrál halálát okozták, ahogyan a kígyók is. A cápák 26, míg a krokodilok 19 ember életét követelték. És hogy a számos rettentően veszélyes pókról is szó essen, a vizsgált időszak alatt nem jegyeztek fel egy halálos kimenetelű pókcsípést.

Az eredmények még a kutatás vezetőjét is igencsak meglepte, de ha az ember jobban utána olvas, ez nem is annyira meglepő, hiszen a kontinensen 220.000 lovat tartanak lovasok és lótartók. Azonban szerte a kontinensen több mint 400.000 vadló (Brumby) él szabadon. Főként ezek a vadlovak jelentenek veszélyt az emberekre, például közlekedés baleset okozásakor.

A számok tehát azt mutatják, hogy az ausztráloknak nagyobb esélyük van arra, hogy egy kutyával, vagy lóval való találkozás okozza halálukat, mint egy cápával vagy kígyóval való találkozáskor.

 

Forrás: http://www.nlcafe.hu
  • Legfrissebb cikkek