Your search results

A világtörténelem leghíresebb lovai

Írta: reka on 2017-03-06
| 0

Éltek a történelem során olyan négylábúak is, akik igen híres gazdát tudhattak magukénak. Most mutatunk nektek egy olyan TOP 10-es listát, amit érdemes elolvasni!

 

Dareiosz birodalmat nyerítő ménje

A Perzsa Birodalom legendásan gazdag uralkodója, Dareiosz egy lóval bonyolított le egy választási csalást. Miután Kambüszész – Dareiosz előtt uralkodott – életét vesztette, utód híján szavazásra, vagyis inkább versenyre bocsátották, ki legyen az új uralkodó a Birodalomban. A hat leggazdagabb perzsa főúr abban állapodott meg: egyik hajnalon találkoznak, lóra pattannak, és amelyikük lova először nyerít, azé lesz a királyi cím. Dareiosz lovásza furfangos volt, és vett egy különleges esszenciát tartva a ló orra elé elérték, hogy a szagot beszippantva hatalmasat nyerítsen a ló. Így lett Dareiosz nagykirály.

 

Nagy Sándor lova, Bukephalosz

Dareiosz utódai kétszáz éven át uralták Ázsiát, aztán jött Nagy Sándor és átvette a hatalmat a Közel-Keleten. Nagy Sándor a világ megújítójaként volt híres, így nem akármilyen ló dukált neki, így Bukephalosz lett a történelem egyik leghíresebb lova. Az uralkodó tizenkét éves volt, amikor a hozzájutott a félelmetes hírű lóhoz, mint annak egyedüli megülője. A ló ugyanis nyughatatlan és betörhetetlen vadlóként dobálta le a hátáról az udvari lovászokat. Az a hír járta, hogy csak az tudja megülni, aki a világ ura lesz. Nem is történt ez másképp.

Sándor észrevette, hogy a ló csak a saját árnyékától ijed meg olyan gyakran. Kitalált egy trükköt, a Nappal szembe fordította az állatot, hogy az ne lássa saját árnyékát, így máris nyugodtabb volt. Ettől kezdve a ló hűséges barátja lett az uralkodónak, több harcon át kitartott mellette, végül Bukephalosz Indiában esett el.

 

Caligula lova, Incitatus

Caligula, 4 évig uralkodó római császár, azt hirdette magáról, hogy a világ hajnala óta létezik, és ahol ő van, ott van Róma. Uralkodása alatt viszont Róma hivatalosan köztársaság volt. Caligula leginkább a lovakat kedvelte igazán, gyakran mozgott ilyen körökben is. Kedvenc lovának, Incitatusnak még márványistállót is építtetett és bíbortakarót adott neki, még csendrendeletet is hozott, amivel óvta a ló nyugalmát. A végső lépés az volt, amikor a ló egy saját palotát kapott, személyzettel. Az uralkodó halálával azonban a négylábú jólétének is vége szakadt.

 

A magyar monda fehér lova

A morvák fejedelme, Szvatopluk egyszer egy igen rossz döntést hozott. Mikor Árpád kiszemelte népünknek a Kárpát-medencét, elküldte követét, hogy nézzen körül jobban a vidéken. A követ látta, hogy a táj kellemes, a föld jó és termékeny. Viszont a morvák fejedelme igencsak uralta akkoriban azt a területet. Így hát a magyarok cselhez folyamodtak, elküldték a legszebb lovat Árpád méneséből ajándékként Szvatopluknak, cserébe csak egy kulacsnyi vizet, egy marék földet és egy kis füvet kértek tőle. Szvatopluk örömmel élt a lehetőséggel, majd később a magyarok meg is támadták a területért.

 

Mária Terézia lova, Hans

Alighogy meghalt Mária Terézia, a mai világhoz hasonlóan, azonnal felröppentek róla csúfos pletykák. 16 gyermeke született, így igen eleven nő hírében állt, ezek után terjedt el róla, hogy halálát egy lóval töltött légyott okozhatta. Mindez sokak szerint igen csak egy erős pletyka, hiszen Mária Terézia hívő katolikus volt, ráadásul halálakor már 63 éves volt.

 

Napóleon lova, Marengo

Napóleon volt az újkori történelem egyik legnagyobb alakja, aki nem ismerte a lehetetlent. A tábornokot először consullá, majd örökös consullá választották, majd később császárrá is koronáztatta magát a Notre Dame-ban. Mire ő császár lett, aprócska, de bátor lova, egy arab telivér, Marengo már évek óta szolgálta őt.

Marengo 15 évig volt a birodalom első lova, ezalatt több sérülést is gyűjtött különböző csatákban. Nem volt nagyigényű ló, naponta két-három-négy órákat aludt. Még Napóleon nagy tévedését is túlélte, a nagy oroszországi hadjáratot. Napóleon és a ló kapcsolata a waterlooi csatán ért véget, a ló brit fogságba esett, Napóleont pedig száműzték.

 

Imperiál – Legenda és valóság

Intermezzo II fiaként született, Imit 1953-ban Dióspusztán nevelték fel. Már fiatal csikó korában felfigyeltek rá, kétéves korában, küllemével és kivételesnek tűnő képességeivel felkeltette a szakemberek figyelmét. Négy győzelmet aratott, mikor az első évben elkezdett versenyezni, és ezek után is sorra nyerte a futamokat, melyeken indult. 1956-57 között csodálatos lóvá fejlődött, erősebb és izmosabb is lett, viszont 57 tavaszán egy váratlan baleset véget vetett a versenyzésének.

 

Kincsem

Kisbér leghíresebb angol telivére. A verhetetlenségéről elhíresült ló, pályafutása során 54 futamból 54-et megnyert, ezt a rekordot máig nem sikerült megdöntenie egy lónak sem. Hozzá fűződik egy igen kedves történet is, ugyanis sehova sem volt hajlandó elindulni a nősténymacska, Csalogány nélkül. Tizenhárom évesen hunyt el egy kólikaroham következtében. Csontváza a Mezőgazdasági Múzeumban van kiállítva, nevét a Kincsem Park őrzi.

 

Horthy lova, Szellő

Horthy Miklós 1919. november 16-án a Károlyi Mihály Magyar Népköztársaságának kikiáltásának egyéves évfordulóján, deres Szellő lova hátán peckesen bevonult Nemzeti Hadseregével Budapestre.

 

Overdose

2005-ben született ősmagyar angol telivér. Sokáig veretlen volt a futamokon, a világranglista élvonalában jegyezték őt. Sajnos azt már sosem tudjuk, meg mi történik, ha nincs az a savós patairhagyulladása.

 

Forrás: nol.hu

 

  • Legfrissebb cikkek