Your search results

A lovak is tudnak kommunikálni az emberrel

Írta: reka on 2017-03-10
| 0

Van rá bizonyíték, hogy a lovak két hét alatt betaníthatók arra, hogy alapvető dolgokat közöljenek az emberekkel. Ez igen nagy előrelépés és segítség lehet mind az állatoknak, mind az embereknek is.

Egy norvég tudományos kutatás rávilágított, hogy a lovak is azok közé az állatok közé tartoznak, akik képesek az emberrel kommunikálni létszükségletükkel kapcsolatos információkról. Ezt egy roppant egyszerű kísérlettel bizonyították be. Pár hét alatt betanítottak 23 lovat, akiknek más-más „előképzettségük” volt. Voltak közöttük díjugratók és befogott lovak is.

Első lépésként betanították őket, hogy az orrukkal érintsenek meg különböző táblákat, ehhez jutalomfalatokat használtak segítségül. Ezután három táblát mutattak a lovaknak, az egyiken egy függőleges, másikon egy vízszintes vonal volt rajzolva, a harmadik pedig üres volt. Megtanították a lovaknak, hogy mind a három tábla mást jelent: az egyik vonalas tábla jelentette, hogy azt kérik, vegyék le róluk a pokrócot, a másikkal azt kérhették, hogy tegyék rájuk. Az üres tábla jelentette, hogy ne legyen változás.

A lovak tanítása két héten át csupán napi 10-15 perces munka volt. A tréning végén pedig már minden ló önállóan jelezte kívánságát. Jelzéseik az időjárás változásával indokoltak is voltak, tehát tudatosan kérték a ki- és betakarást.

 

Forrás: http://www.horsetalk.co.nz

  • Legfrissebb cikkek