Your search results

A hunok vihették az arab lovakat Kínába

Írta: reka on 2017-02-28
| 0

Kínai és német régészek kutatásai szerint arab telivéreket ábrázolnak azok a nagyjából kétezer éves sziklarajzok, amelyeket az észak-kínai belső-mongóliai Jinsan-hegységében találtak.

 

Vu Csiacaj, az Észak-Kínai Sziklarajz-kutató intézet vezetője szerint a kutatók egy rengeteg sziklarajzot találtak, amelyek az arab telivéreken kívül egyéb állatokat és embereket is ábrázolnak – írja a kínai állami hírügynökség. A szakember szerint a Jinsan-hegységben felfedezett rajzok az eddig talált legkorábbi ilyen típusú leletek lehetnek.

A falrajzokon látható lovakon páncél, bőrnyereg és kengyel van. A rajzokat nagyjából ie. 210-ben készíthették, abban az időszakban, amikor a hunok háborúban álltak egy észak-kínai nomád törzzsel, a donghukkal.

A régészek eddig több mint tízezer ősi sziklarajzot tártak fel a Jinsan-hegységben. A szakértők szerint a képek azt sugallják, hogy a hunok kereskedelmi kapcsolatban állhattak Ázsia nyugati és Afrika északi részével.

Korábbi ásatások során, ugyancsak Belső-Mongóliában bronzból és agyagból készült arab telivér-figurákat fedeztek fel a régészek.

Az arab telivérnek az Arab-félsziget a hazája, és a fajta már időszámításunk előtt 3500 évvel is létezett. Őse az időszámítás előtti korokban terjedt el a Közel-Keleten, Mezopotámiában, Egyiptomban és az Arab-félszigeten, egészen a Pireneusok hegyláncáig

 

Forrás: index.hu

  • Legfrissebb cikkek